Gastronomija in turizem
Za začetek formalnega izobraževanja na področju gastronomije in turizma lahko štejemo ustanovitev Srednje šole za turizem in gostinstvo v Ljubljani decembra 1945. Z razvojem gostinstva in turizma v pomembno gospodarsko panogo je število zavodov, ki izvajajo izobraževalne programe na tem področju, rastlo. Danes programe gastronomije in turizma izvajajo tako na srednjih kot višjih strokovnih šolah ter v organizacijah za izobraževanje odraslih.
Na področju gastronomije in turizma se izvaja 5 izobraževalnih programov. Vpis v program Gastronomske in hotelske storitve je možen tudi v vajeniški obliki.
SPI | Gastronomske in hotelske storitve | Gastronom-hotelir gastronomka-hotelirka |
SSI | Gastronomija in turizem | Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko turistična tehnica |
PTI | Gastronomija | Gastronomski tehnik/gastronomska tehnica |
PT | Gastronomija in turizem | Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko turistična tehnica |
VSI | Gostinstvo in turizem – prenovljen program | Organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu/organizatorica poslovanja v gostinstvu in turizmu |
V letu 2022 je bil prenovljen višješolski študijski program Gostinstvo in turizem, ki temelji na poklicnih standardih Menedžer/menedžerka za področje hrane in pijač ter Svetovalec/svetovalka za destinacijski management.
Za programa SSI in PT Gastronomija in turizem ter PTI Gastronomija je ustanovljena Državna predmetna komisija za poklicno maturo, ki pripravlja izpitno gradivo za 2. enoto poklicne mature, predloge predmetnih izpitnih katalogov in meril za pretvorbo točk v ocene.
Seznam učbenikov je dostopen v Katalogu potrjenih učbenikov.