Gastronomija in turizem
Za začetek formalnega izobraževanja na področju gastronomije in turizma lahko štejemo ustanovitev Srednje šole za turizem in gostinstvo v Ljubljani decembra 1945. Z razvojem gostinstva in turizma v pomembno gospodarsko panogo je število zavodov, ki izvajajo izobraževalne programe na tem področju, rastlo. Danes programe gastronomije in turizma izvajajo tako na srednjih kot višjih strokovnih šolah ter v organizacijah za izobraževanje odraslih. Srednje šole so povezane v Skupnost srednjih šol za gostinstvo in turizem, ki jo vodi g. Iztok Leskovar, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.
Na področju gastronomije in turizma se izvaja 5 izobraževalnih programov. Vpis v program Gastronomske in hotelske storitve je možen tudi v vajeniški obliki.
SPI | Gastronomske in hotelske storitve | Gastronom-hotelir gastronomka-hotelirka |
SSI | Gastronomija in turizem | Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko turistična tehnica |
PTI | Gastronomija | Gastronomski tehnik/gastronomska tehnica |
PT | Gastronomija in turizem | Gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko turistična tehnica |
VSI | Gostinstvo in turizem | Organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu/organizatorica poslovanja v gostinstvu in turizmu |
Izobraževalni programi so pripravljeni na podlagi poklicnih standardov, ki so bili prenovljeni v letu 2019. Na tej osnovi načrtujemo v letu 2020 začetek prenove izobraževalnih programov gastronomije in turizma.
Za programa SSI in PT Gastronomija in turizem ter PTI Gastronomija je ustanovljena Državna predmetna komisija za poklicno maturo, ki pripravlja izpitno gradivo za 2. enoto poklicne mature, predloge predmetnih izpitnih katalogov in meril za pretvorbo točk v ocene.
Seznam učbenikov je dostopen v Katalogu potrjenih učbenikov.
Dijaki in študenti, ki so vpisani v programe gastronomije in turizma, imajo možnost sodelovanja na številnih domačih tekmovanjih (npr. SloveniaSkills, GTZ, Tuševa zvezdica) in tujih tekmovanjih (AEHT, Euroskills). V letu 2021 nosi Slovenija naziv Evropska gastronomska regija, kar predstavlja priložnost in izziv za promocijo ter povečanje ugleda stroke.