Geotehnika

Programi s področja geotehnike, ki smo ga v predhodnem obdobju prepoznali kot rudarstvo, se izvajajo na eni srednji in eni višji šoli ter enoti za izobraževanje odraslih v sklopu Šolskega centra v Velenju. Področje geotehnike nima samostojne skupnosti srednjih šol in so pridruženi Skupnosti strojnih šol.

Na področju geotehnike se izvajajo en triletni program srednjega poklicnega izobraževanja (SPI), en program srednjega strokovnega izobraževanja (SSI), en program poklicno tehniškega izobraževanja (PTI) in en program višješolskega strokovnega izobraževanja (VSI).

 

Vrsta program  Ime programa Naziv poklicne/strokovne izobrazbe
SPI Geostrojnik rudar geostrojnik rudar/ geostrojnica rudarka
SSI Geotehnik geotehnik/geotehnica
PTI Geotehnik geotehnik/geotehnica
VSI Geotehnologija in rudarstvo Inženir/inženirka geotehnologije in rudarstva

 

Izobraževalni programi so pripravljeni na podlagi poklicnih standardov. Za program Geostrojnik rudar so podlaga poklicni standardi: Rudar/rudarka, Bogatilec/bogatilka mineralnih surovin, Izvajalec/izvajalka ognjemetov, Rudar miner/rudarka minerka, Upravljalec/upravljalka površinskega kopa in Upravljalec/
upravljalka geovrtalnih strojev in naprav
. Program Geotehnik je pripravljen na podlagi poklicnih standardov: Geotehnični laborant/laborantka, Geotehnik/geotehnica za podzemna dela ter Geotehnik/
geotehnica za površinska dela
, višješolski program Rudarstvo in geotehnologija pa na podlagi poklicnega standarda Geotehnolog/geotehnologinja. Revizija poklicnih standardov je bila na tem področju izvedena nazadnje leta 2006, izobraževalni programi pa so bili nazadnje prenovljeni leta 2008 v sklopu projekta Munus II. V letu 2021 načrtujemo dopolnitev programa SPI Geostrojnik rudar s katalogom praktičnega usposabljanja (KPU), celostno prenovo programov za področje geotehnike pa po načrtovani reviziji poklicnih standardov.

Za doseganje strokovnega dela poklicne usposobitve je na področju geotehnike zelo pomembno tesno in učinkovito sodelovanje šole s Premogovnikom Velenje, kjer se izvaja praktično izobraževanje za dijake in študente vseh programov s področja geotehnike.

Programi geotehnike nimajo prilagoditev.

Pomembno za razvoj strokovnega področja je tudi delo v študijskih skupinah, kar omogoča učiteljem izpopolnjevanje na njihovem strokovnem področju, pridobivanje novih specifičnih strokovnih znanj ter hkrati izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Na področju geotehnike deluje ena študijska skupina.

 

z-library Z-Library project

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje