EuroSkills/SloveniaSkills

 • WorldSkills Slovenia logotip

Zadnje tekmovanje EuroSkills je potekalo med 5. in 9. septembrom 2023 v Gdansku na Poljskem. Slovenijo je na tekmovanju zastopalo 12 tekmovalcev v desetih panogah: strežba, kuharstvo, IKT, pohištveno in stavbno mizarstvo, mehatronika, frizerstvo, cvetličarstvo, slikopleskarstvo in kamnoseštvo. Tekmovanje je potekalo v duhu evropskega leta spretnosti, ki ga obeležujemo od 9. maja 2023 in v ospredje postavlja pomen ozaveščanja o spretnostih, kompetencah in znanjih, s katerimi prispevamo k trajnostni rasti, razvoju in boljši družbi. V težki konkurenci med skoraj 600 nadarjenimi in izurjenimi mladimi tekmovalkami in tekmovalci iz 32 držav je slovenska delegacija osvojila kar šest medalj. Katja Vačovnik je v panogi cvetličarstvo prejela bronasto medaljo, medalje odličnosti pa so prejeli Sibila Leskovec pri kamnoseštvu, Anže Zdešar pri strežbi, Irena Čepon pri slikopleskarstvu ter Žiga Kralj in Jurij Sitar v panogi informacijsko-komunikacijska tehnologija.

Tekmovanje SloveniaSkills 2024 bo potekalo med 18. in 22. septembrom na sejmu MOS v Celju. Vabljeni, da obiščete našo spletno stran www.worldskills.si.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo RS za vzgojo in izobraževanje in Evropska unija – NextGenerationEU.

EuroSkills je prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let. Tekmovanje poteka vsaki dve leti v različnih mestih po Evropi. Mladi tekmujejo v poklicnih spretnostih v več kot 40 različnih panogah. Gre za največji dogodek na področju poklicnega izobraževanja ter predstavitev vrhunskih spretnosti v Evropi. Dogodek velja za učinkovit način promocije odličnosti v poklicnem izobraževanju, priznan tudi s strani Evropske komisije. 

Udeležba na EuroSkills tekmovanju omogoča mladim talentom enkratno izkušnjo, s katero pridobijo znanja in veščine, da postanejo najboljši v svojem poklicu. Ta edinstveni dogodek podpira sodelovanje mladih, izobraževanja in gospodarstva ter politike posameznih držav. S prikazom odličnosti tekmovalci navdušujejo mlajše gledalce in jih spodbudijo k premisleku glede izbire svoje poklicne kariere in prihodnosti. Tovrstna tekmovanja imajo ne le obsežen informativni značaj, ampak so tudi prestižna, kar ima pozitiven učinek na ugled poklicev ter tudi na ugled celotnega poklicnega in strokovnega izobraževanja. 

Tekmovanje ima za tekmovalce več pomembnih učinkov. Že med pripravo na tekmovanje ter na samem tekmovanju pridobijo nova znanja in veščine, s samo udeležbo na tekmovanju pa si povečajo možnosti za zaposlitev. Tekmovanje je tudi priložnost za izobraževalce, da sledijo najnovejšim trendom v gospodarstvu in priložnost za delodajalce, da spoznajo morebitne bodoče zaposlene, ki bi lahko postali nosilci razvoja v njihovih podjetjih.  

Slovenija na tekmovanjih EuroSkills sodeluje od leta 2008. Slovenski tekmovalci se na tekmovanje EuroSkills uvrstijo z zmago na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills.


Slovenija je prepoznala pomen promocije poklicnih spretnosti preko tekmovanj, zato na Centru RS za poklicno izobraževanje aktivno sodelujemo na tekmovanjih EuroSkills že od samega začetka, od leta 2008. Tekmovalke in tekmovalci se na EuroSkills uvrstijo preko državnih tekmovanj v poklicnih spretnostih SloveniaSkills, ki jih organiziramo od leta 2010.

Naslednje tekmovanje SloveniaSkills bo septembra 2024 v Celju. Potekalo bo v okviru sejma MOS, ki bo potekal od 18. – 22. septembra. Mladi se bodo med seboj pomerili v 13 panogah – strežba, frizerstvo, slikopleskarstvo, stavbno mizarstvo, cvetličarstvo, aranžerstvo, kuharstvo, pohištveno mizarstvo, mehatronika, kamnoseštvo, IKT, CNC rezkanje in spletni razvijalec. Več informacij najdete na spletni strani WorldSkills Slovenia.

Pravilnik o državnem tekmovanju SloveniaSkills


Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje