EuroSkills/SloveniaSkills

Pod okriljem Centra RS za poklicno izobraževanje na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju med 14. in 18 . septembrom 2022 je potekalo 7. nacionalno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022.

Mladi tekmovalci so se med seboj pomerili v kar 11 poklicih: frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu.
Zmagovalci državnega tekmovanja mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022 si bodo priborili vstopnico za udeležbo na prestižnem mednarodnem tekmovanju v poklicnih spretnostih, EuroSkills 2023.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Aktivnost poteka v okviru projekta Promocija poklicnega izobraževanja 2021 – 2022.

EuroSkills je prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let. Tekmovanje poteka na vsaki dve leti v drugem evropskem mestu, kjer mladi tekmujejo v poklicnih spretnostih v več kot 40 različnih poklicih. Je največji dogodek na področju poklicnega izobraževanja ter prikazovanja vrhunskih spretnosti v Evropi. Dogodek velja za učinkovit način promocije odličnosti v poklicnem izobraževanju, priznan tudi s strani Evropske komisije. 

Udeležba na EuroSkills omogoča mladim talentom enkratno izkušnjo in pridobitev znanja, da postanejo najboljši v svojem poklicu. Ta edinstveni dogodek podpira sodelovanje mladih, izobraževanja in gospodarstva ter politike posameznih držav. S prikazom svoje odličnosti tekmovalci navdušujejo mlajše obiskovalce in jih spodbudijo k premisleku glede izbire svoje poklicne kariere in prihodnosti. Tovrstna tekmovanja imajo ne le obsežen informativni značaj, ampak tudi značaj prestižnosti. Oboje pa ima pozitiven učinek na ugled posameznih poklicev kot tudi na ugled celotnega poklicnega in strokovnega izobraževanja. 

Tekmovanje ima več pomembnih učinkov. Je kovnica mladih talentiranih strokovnjakov, ki si že s samo udeležbo na tekmovanju povečajo možnosti za zaposlitev, priložnost za izobraževalce, da sledijo najnovejšim trendom v gospodarstvu in priložnost za delodajalce, da spoznajo morebitne bodoče zaposlene, ki bi lahko postali nosilci razvoja v njihovih podjetjih.  

Slovenija na tekmovanjih EuroSkills sodeluje od leta 2008. Slovenski tekmovalci se na tekmovanje EuroSkills uvrstijo z zmago na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills.


Slovenija je prepoznala pomen promocije poklicnih spretnosti preko tekmovanj, zato na Centru RS za poklicno izobraževanje uspešno organiziramo nacionalna tekmovanja v poklicnih spretnostih za mlade – SloveniaSkills. 

SloveniaSkills je sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni, uspeh na teh tekmovanjih pa omogoča udeležbo na tekmovanju EuroSkills. Do sedaj so ta potekala v okviru sejma izobraževanja INFORMATIVA, ki letno privabi več kot 25.000 obiskovalcev, kar je pripomoglo k učinkoviti promociji posameznih poklicev ter poklicnega in strokovnega izobraževanja. 

Tekmovanje ima več pomembnih učinkov. Je kovnica mladih talentiranih strokovnjakov, ki si že s samo udeležbo na tekmovanju povečajo možnosti za zaposlitev, priložnost za izobraževalce, da sledijo najnovejšim trendom v gospodarstvu in priložnost za delodajalce, da spoznajo morebitne bodoče zaposlene, ki bi lahko bili nosilci razvoja v njihovih podjetjih. 

 

Mladi talenti se bodo v letu 2022 na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills 2022 pomerili v 11 različnih panogah: aranžerstvu, frizerstvu, cvetličarstvu, IKT, kamnoseštvu, mehatroniki, kuharstvu, slikopleskarstvu, strežbi, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Zmagovalci pa se bodo uvrstili na EuroSkills 2023, ki bo potekal v Gdansku na Poljskem.  


Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje