EuroSkills/SloveniaSkills

Od 14.-18. septembra 2022 je pod okriljem Centra RS za poklicno izobraževanje na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju potekalo 7. nacionalno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022.

Mladi tekmovalci so se med seboj pomerili v kar 11 poklicih: frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT ter
 pohištvenem in stavbnem mizarstvu.

Zmagovalci državnega tekmovanja mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022 so si z zmago priborili vstopnico za udeležbo na prestižnem mednarodnem tekmovanju v poklicnih spretnostih – EuroSkills 2023.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Aktivnost poteka v okviru projekta Promocija poklicnega izobraževanja 2021 – 2022.

EuroSkills je prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let. Tekmovanje poteka vsaki dve leti v različnih mestih po Evropi. Mladi tekmujejo v poklicnih spretnostih v več kot 40 različnih panogah. Gre za največji dogodek na področju poklicnega izobraževanja ter predstavitev vrhunskih spretnosti v Evropi. Dogodek velja za učinkovit način promocije odličnosti v poklicnem izobraževanju, priznan tudi s strani Evropske komisije. 

Udeležba na EuroSkills tekmovanju omogoča mladim talentom enkratno izkušnjo, s katero pridobijo znanja in veščine, da postanejo najboljši v svojem poklicu. Ta edinstveni dogodek podpira sodelovanje mladih, izobraževanja in gospodarstva ter politike posameznih držav. S prikazom odličnosti tekmovalci navdušujejo mlajše gledalce in jih spodbudijo k premisleku glede izbire svoje poklicne kariere in prihodnosti. Tovrstna tekmovanja imajo ne le obsežen informativni značaj, ampak so tudi prestižna, kar ima pozitiven učinek na ugled poklicev ter tudi na ugled celotnega poklicnega in strokovnega izobraževanja. 

Tekmovanje ima za tekmovalce več pomembnih učinkov. Že med pripravo na tekmovanje ter na samem tekmovanju pridobijo nova znanja in veščine, s samo udeležbo na tekmovanju pa si povečajo možnosti za zaposlitev. Tekmovanje je tudi priložnost za izobraževalce, da sledijo najnovejšim trendom v gospodarstvu in priložnost za delodajalce, da spoznajo morebitne bodoče zaposlene, ki bi lahko postali nosilci razvoja v njihovih podjetjih.  

Slovenija na tekmovanjih EuroSkills sodeluje od leta 2008. Slovenski tekmovalci se na tekmovanje EuroSkills uvrstijo z zmago na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills.


Slovenija je prepoznala pomen promocije poklicnih spretnosti preko tekmovanj, zato na Centru RS za poklicno izobraževanje uspešno organiziramo nacionalna tekmovanja v poklicnih spretnostih za mlade – SloveniaSkills. 

SloveniaSkills je sistem tekmovanj v poklicnih spretnostih na državni ravni, uspeh na teh tekmovanjih pa omogoča udeležbo na tekmovanju EuroSkills. Do leta 2020 so ta potekala v okviru sejma izobraževanja INFORMATIVA, ki letno privabi več kot 25.000 obiskovalcev, kar je pripomoglo k učinkoviti promociji posameznih poklicev ter poklicnega in strokovnega izobraževanja. Lani je tekmovanje potekalo na sejmu MOS v Celju. 

Mladi talenti so se lani na nacionalnem tekmovanju SloveniaSkills 2022 pomerili v 11 različnih panogah: aranžerstvu, frizerstvu, cvetličarstvu, IKT, kamnoseštvu, mehatroniki, kuharstvu, slikopleskarstvu, strežbi, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Zmagovalci pa so se uvrstili na EuroSkills 2023, ki bo potekal v Gdansku na Poljskem.


Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje