Živilstvo
Področje živilstva obsega raznolika področja predelave živil od slaščičarstva, mlinarstva, pekarstva, testeninarstva, mlekarstva, mesarstva, predelave sadja in zelenjave, oljarstva, izdelave najrazličnejših pijač od brezalkoholnih do piva, vina in žganih pijač, priprave izdelkov hitre hrane, načrtovanja prehrane, kontrole kakovosti ter upravljanja strojev. Živila pripravljajo v majhnih obratih, javnih zavodih do vedno bolj digitalizirane industrijske proizvodnje.
Za vse živilske panoge je pomembno dobro poznavanje potrošniških trendov, obvladovanje kontrole surovin in varne priprave živil, upoštevanje prehranskih smernic, spremljanje kakovosti izdelkov, vključno s senzoričnimi in mikrobiološkimi analizami, ustrezno označevanje in pakiranje živil. Poleg tega vsak izobraževalni program zajema tudi specializirana živilska znanja oziroma kompetence, ki zajemajo pripravo kakovostnih živilskih izdelkov, ki imajo čim manjši okoljski odtis in prispevajo k javnemu zdravju potrošnikov.
Izobraževalni programi
Vrsta izobraževanja, trajanje in število kreditnih točk (KT) | Ime izobraževalnega programa, povezava na kataloge znanja na spletni strani CPI | Naziv pridobljene izobrazbe |
Nižje poklicno izobraževanje (NPI), 2 leti, 120 KT | Pomočnik v biotehniki in oskrbi | pomočnik/pomočnica v biotehniki in oskrbi
|
Srednje poklicno izobraževanje (SPI), 3 leta, 180 KT | Slaščičar | slaščičar/slaščičarka
slaščičar/slaščičarka pek/pekovka mesar/mesarka mlekar/mlekarka |
Srednje strokovno izobraževanje (SSI), 4 leta, 240 KT | Živilsko prehranski tehnik | živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnica |
Poklicno tehniško izobraževanje (PTI) (3+2) leti, 120 KT | Živilsko prehranski tehnik | živilsko prehranski tehnik/živilsko prehranska tehnica |
Višje strokovno izobraževanje
2 leti, 120 KT |
Živilstvo in prehrana | inženir živilstva in prehrane/inženirka živilstva in prehrane |
Šole, ki izvajajo živilske programe:
ŠOLA | PROGRAMI |
IZOBRAŽEVALNI CENTER PIRAMIDA
Park mladih 3, 2000 Maribor
|
Pomočnik v biotehniki in oskrbi
Slaščičar Pek Mesar Živilsko prehranski tehnik Živilstvo in prehrana |
ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR
Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur
|
Pomočnik v biotehniki in oskrbi
Slaščičar Pek Živilsko prehranski tehnik Živilstvo in prehrana |
BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana Živilska šola Ižanska cesta 10, Ljubljana |
Pomočnik v biotehniki in oskrbi
Slaščičar Pek Mesar Živilsko prehranski tehnik Živilstvo in prehrana |
BIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO
Strahinj 99, 4202 Naklo Srednja šola |
Pomočnik v biotehniki in oskrbi
Slaščičar Pek Mesar Živilsko prehranski tehnik |
ŠOLSKI CENTER NOVA GORICA
BIOTEHNIŠKA ŠOLA ŠEMPETER Ulica padlih borcev 26, 5290 Šempeter pri Novi Gorici |
Pomočnik v biotehniki in oskrbi
Slaščičar Živilsko prehranski tehnik
|
GRM NOVO MESTO–
CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA; Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Sevno 13 8000 Novo mesto |
Pomočnik v biotehniki in oskrbi
Slaščičar Mesar |
Šole se povezujejo v Skupnosti biotehniških šol Slovenije, ki jo vodi ga. Vida Hlebec in Konzorciju Biotehniških šol Slovenije, ki ga vodi g. Tone Hrovat