Napoved povpraševanja in ponudbe na trgu dela po kadrih z znanji s področja tehnologije veriženja blokov

Splošno | 2. julij 2024

Predstavitev rezultatov projekta Chaise za leto 2024V zadnjih treh letih smo na projektu CHAISE Blockchain Skills for Europe – Chaise Blockchainskills (chaise-blockchainskills.eu) objavili tri poročila (2022, 2023 in 2024), ki vsebujejo ocene napovedi povpraševanja in ponudbe znanj in spretnosti s področja veriženja blokov (blockchain) v Evropi.

Z uporabo kvantitativnih in kvalitativnih metod v tretjem poročilu predstavljamo poglobljeno analizo povpraševanja po znanjih in spretnostih s področja veriženja blokov in ponudbe ter povpraševanja po kadrih v sektorju tehnologije veriženja blokov v Evropi.

Tehnologija veriženja blokov je široko uporabna v različnih sektorjih. V največjem deležu se tehnologija uporablja pri upravljanju s podatki (51,2%), sledijo finance (12,2%), digitalna varnost (9,8%) in druge tehnološke aplikacije le te. Ključni sektorji, kot so trgovina in nastanitev, tehnologija ter finance, izkazujejo visoko rast in potrebo po blockchain rešitvah. Blockchain prinaša inovativne rešitve, ki lahko izboljšajo preglednost, varnost in učinkovitost poslovnih procesov. Sektorji, kot so zdravstvo in izobraževanje, prav tako začenjajo prepoznavati potencial te tehnologije. Naraščajoča integracija blockchaina v trajnostne projekte odpira nove priložnosti za zeleno tehnologijo in okoljsko odgovornost.

Na trgu dela obstaja veliko povpraševanje po blockchain veščinah, ki znatno presega trenutno ponudbo diplomantov, kar kaže na potencialni primanjkljaj kvalificiranih strokovnjakov v prihodnjih letih. Specifična delovna mesta, ki zahtevajo blockchain veščine, vključujejo vse od menedžerjev do IT strokovnjakov in pravnih svetovalcev. Pomanjkanje usposobljenih strokovnjakov bi lahko zaviralo rast in inovacije v sektorju, zato je ključno hitro in učinkovito odzivanje izobraževalnih sistemov z vzpostavitvijo specializiranih programov, ki bi mlade strokovnjake opremili z nujnimi znanji in veščinami. Prav tako pa je potreba po kontinuiranem profesionalnem razvoju že zaposlenih, da bi ostali v koraku s hitro razvijajočimi se tehnološkimi zahtevami. Poudarek je tudi na inovativnosti in kreativnosti, saj blockchain projekti zahtevajo originalne rešitve za kompleksne probleme.

Nujno je oblikovanje učinkovitih učnih načrtov, ki so prilagojeni potrebam trga dela. To je ključnega pomena za uspešno integracijo diplomantov v delovno okolje. Prav tako je pomembno vključevanje praktičnih izkušenj in projektov v učne procese, ki simulirajo realne izzive. Spodbujanje sodelovanja med univerzami in industrijo lahko prinese boljše rezultate in bolj relevantno usposabljanje.

Povečanje naložb v raziskave in razvoj je bistveno za vzdrževanje konkurenčnosti in inovativnosti evropskega blockchain sektorja. Usklajevanje med nacionalnimi in evropskimi izobraževalnimi okvirji lahko zagotovi enotnejše standarde in boljšo mobilnost strokovnjakov. Proaktivna politika in podpora inovacijam lahko zagotovita, da bo Evropa ostala v ospredju globalne tehnološke tekme.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje