Razvoj veščin za blockchain tehnologijo na pravi način

Splošno | 16. december 2020

Center RS za poklicno izobraževanje začenja s projektom CHAISE “oblikovanje evropske strategije za razvoj  blockchain  (tehnologija veriženja podatkovnih blokov) veščin”.  

Evropa je na dobri poti, da postane vodilna v tekmi razvoja »blockchain« tehnologij, pri čemer pa pomanjkanje digitalnih veščin lahko predstavlja oviro.

Cilj novega CHAISE projekta je,  kar je spodbudila  tudi Evropska komisija, oblikovanje strategije za razvoj novih veščin kot odgovor na pomanjkanje kakovostnega kadra v blockchain in DL tehnologiji (Distributed ledger technologies) v Evropi.

Center RS za poklicno izobraževanje se je pridružil konzorciju CHAISE z evropskim konzorcijem najboljših deležnikov na področju blockchain inovacij in razvoja znanj. V štiriletnem projektu bo razvit program usposabljanja za blockchain in DL tehnologije ter prvi poklicni profil na področju blockchain tehnologije. S tem bomo  omogočili prenos novih in sodobnih znanj, kompetenc in veščin v digitalnem okolju blockchain tehnologije, kar podpira evropske smernice in strateške razvojne cilje.

Industrija, proizvodnja, kmetijstvo, tehnologija: Evropa ima vodilni položaj v številnih sektorjih, ki lahko uspešno uporabljajo blockchain ali druge DT tehnologije. Hkrati pa pomanjkanje digitalnih veščin v Evropi ovira in upočasnjuje inovacije v tej in v drugih nastajajočih tehnologijah. Da bi preprečil to dinamiko in zapolnili to vrzel, je konzorcij, katerega del smo, začel nov projekt CHAISE za zagotavljanje »blockchain veščin za Evropo«.

Od 18. do 20. novembra 2020 se je s prvim projektnim sestankom uradno začela nova štiriletna pobuda. Projekt CHAISE ni le še en evropski projekt, pač pa Evropska komisija pričakuje oblikovanje evropske strategije razvoja veščin na področju blockchain tehnologij, ki jo Evropa potrebuje.

 

Razvoj veščin za blockchain tehnologijo na pravi način

Konzorcij projekta, ki ga vodi Univerza Claude Bernard Lyon 1 (UCBL), sestavljajo evropski in svetovni voditelji na področju blockchain in DLT, vključno z akademskimi partnerji, partnerji s področja industrije, drugimi organizacijami posameznih sektorjev ter skupnostmi.

V projektu bo razvit program usposabljanja v 11 jezikih EU z inovativnim pristopom: poleg tehničnih veščin, značilnih za blockchain / DLT, bo učni načrt vključeval tudi mehke veščine, ki ustrezajo specifičnim potrebam sodobnih delovnih okolij (reševanje problemov, timsko delo ter usmerjenost k strankam in podjetniška miselnost).

Poleg tega bodo vsa učna gradiva, razvita v okviru projekta, združena v odprti spletni tečaj. Ne nazadnje bo v sklopu projektu CHAISE razvit tudi prvi poklicni profil “specialist za veriženje blokov” v skladu z obstoječimi kompetencami in kvalifikacijskimi okviri ter z namenom zagotavljanja skupnega jezika v opisu digitalnih veščin.

Več informacij o projektu bo v kratkem dostopnih na spletni strani projekta ter na družbenih omrežjih.

 

z-library Z-Library project

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje