Predsednik Republike obiskal nosilca srebrne medalje iz tekmovanja EuroSkills 2014

Splošno | 20. maj 2015

Predsednik republike: Kamen je živ. Kamen je luštna stvar.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval povabilu Leona Mahniča, 23-letnega samostojnega podjetnika iz Vogelj na Krasu, in obiskal njegovo delavnico v domačem kraju ter se mu pridružil pri delu kamnoseka. Predsednik republike je v Leonovi delavnici preživel nekaj ur, se seznanil z delom in obrtjo kamnoseka ter sodeloval pri pripravi in oblikovanju kamna do končnega izdelka – kamnite sklede. S tem je predsednik Pahor nadaljeval s projektom “SKUPAJ – Spodbujajmo drug drugega”.

Predsednik republike se je pred začetkom dela natančno seznanil z osnovami kamnoseškega poklica, delom kamnoseka, orodjem, ki se pri kamnoseškem delu uporablja, zaščitno opremo in varnostjo pri delu. Po uvodni predstavitvi mu je Leon Mahnič predstavil potek izdelave kamnite sklede, pri čemer se je kasneje preizkusil tudi predsednik republike, in je z grobo površinsko obdelavo sklede – v strokovnem jeziku se temu reče špičenje – izdelek skoraj v celoti dokončal sam. Delo je izvajal pod budnim očesom Jerneja Bortolata, kamnoseškega mojstra in Leonovega mentorja, ki ima – kot tudi že Leon – certifikat umetniške obrti. Med delom se je predsednik seznanjal s kamnoseško obrtjo, izkušnjami na terenu, možnostmi za razvoj tega poklica in tem, kako je kamnoseška dejavnost pri nas razširjena in mednarodno razvita. S prisotnimi je delil tudi svoje dosedanje delovne izkušnje in na vprašanje o tem, katero delo mu je bilo do danes najljubše, povedal, »da je prav vsako delo častno in vsako delo moraš imeti rad«.

Med pogovorom v šoli je Elido Bandelj, direktor Centra RS za poklicno izobraževanje, povedal, da so program Euroskills razvili z namenom promocije odličnosti poklicev, za katere je manj zanimanja in zato, da mladim približajo poklicno izobraževanje. »Ko govorimo o kamnoseštvu v Sloveniji in razvoju poklica kamnoseka, ne smemo pozabiti na Višjo strokovno šolo Sežana, kjer se plemenitijo talenti, ki imajo občutek za materiale, še prav posebej za kamna. Prav tu se kaže, kako pomembna in nujna je povezava strokovnjakov iz šole in tistih, ki delujejo na področju kamnoseštva«, je še povedal direktor Bandelj, ki že več let sodeluje s to šolo in tako skupaj kalijo mlade talente, ki se udeležujejo tekmovanj Euroskills. Tudi zato je pred obiskom delavnice v Vogljah predsednik republike obiskal Višjo strokovno šolo Sežana, kjer mu je ravnatelj šole Anton Marn predstavil njihov študij, programa Oblikovanje materialov in Fotografije, vpetost šole v lokalno in tudi mednarodno okolje. Predsednik se je v pogovoru s študenti seznanil z njihovimi pričakovanji, vizijo in željami za naprej. Študentje so se strinjali, da jim šola omogoča, da se naučijo idejo in prostoročno zasnovo pripeljati do cilja, ki je izdelek. S svojim načinom spodbujanja praktičnega pouka ter vključevanjem v mednarodno okolje, v šoli ponujajo študentom velike možnosti, da so po koncu študija lahko že aktivno prisotni tudi na trgu dela.

z-library Z-Library project

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje