EUROSKILLS: Bronasta medalja in 4 medalje za odličnost slovenskim tekmovalcem

 • logotip Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport
 • Logotip Evropskega sicialnega sklada, naložba v vašo prihodnost
 • Logotip CPI
Splošno | 1. oktober 2018

Od 26. do 28. 10. 2018 se je v Budimpešti odvijalo največje evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2018. Kar 582 mladih in talentiranih tekmovalcev (starih med 18 in 25 let), iz 28 držav, je tekmovalo v 35 poklicnih panogah, da bi osvojili naslov najboljšega v Evropi. Slovenijo je letos zastopalo 12 tekmovalcev, v 10 poklicnih panogah: mehatroniki, kamnoseštvu, pohištvenem mizarstvu, stavbnem mizarstvu, informatiki (IKT), cvetličarstvu, aranžerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu in strežbi. Gre za zelo zahtevna tekmovanja, ki zajemajo vse veščine in znanja, ki so sestavni del posameznega poklica. Tekmovanje je trajalo 3 dni po 8 ur.

Slovenski tekmovalci so bili izjemno uspešni. Tudi v letošnjem letu si je Slovenska ekipa prislužila medaljo. Tokrat so bronasto medaljo obesili okoli vratu Žigi Simončiču in Martinu Dagarinu, ki sta tekmovala v panogi IKT. Hkrati smo prejeli kar štiri medalje za odličnost, kar je še enkrat več kot v letu 2016, v panogah kamnoseštvo, cvetličarstvo, strežba in kuharstvo.

Martin Dagarin in Žiga Simončič sta se na tekmovanje več mesecev pripravljala pod budnim očesom mentorjev Andreje Vehovec (Vegova Ljubljana), Marka Kastelica (Vegova Ljubljana) in Timoteja Grudna, ki je na tekmovanju EuroSkills opravljal tudi vlogo nacionalnega sodnika. Medaljo za odličnost, kar pomeni zbranih več kot 700 točk, so osvojili Tilen Meglič v kamnoseštvu, pod mentorstvom Roka Verstovšek Tanška (Višja strokovna šola Sežana) in kamnoseškega mojstra Jerneja Bortolata, Brigita Klinar v cvetličarstvu, pod mentorstvom Ane Sotošek (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje) in cvetličarskega mojstra Marjana Planinška, Gašper Rjavec v kuharstvu, pod mentorstvom Neli Selan (BIC Ljubljana) in kuharske mojstrice Alme Rekić ter Emin Tiganj v strežbi, pod mentorstvom Boštjana Humskega (BIC Ljubljana) in Aide Kadič (Hit Alpinea). Emin Tiganj si je zaslužil tudi naziv BEST OF NATION (najboljši tekmovalec v svoji državi) in za to prejel zasluženo medaljo. Po skupnem številu točk, h kateremu so največ prispevali bronasta Žiga Simončič in Martin Dagarin ter nosilec naslova Best of nation Emin Tiganj, se Slovenija uvršča v zgornjo polovico držav, ki so nastopile na letošnjem tekmovanju EuroSkills.O tekmovanju EuroSkills

EuroSkills je tekmovanje v poklicnih spretnostih, ki se ga Slovenija v organizaciji Centra RS za poklicno izobraževanje udeležuje že od leta 2008. Tekmovanje, na katerem lahko sodelujejo mladi od 18 do 25 let, od tekmovalcev pričakuje, da že imajo razvite nekatere poklicne spretnosti, poudarek pa je na aplikativnih znanjih in v tem smislu so sestavljene tudi tekmovalne naloge.

Tekmovanja v poklicnih spretnostih SloveniaSkills, Euroskills in WorldSkills, imajo več pomembnih vlog. So kovnica mladih talentiranih strokovnjakov, ki si že s samo udeležbo na tekmovanju večajo možnosti za zaposlitev; priložnost za šole, da se med seboj pomerijo v znanju in poklicnih spretnostih; priložnost za delodajalce, da spoznajo svoje bodoče zaposlene in morebitne nosilce razvoja v njihovih podjetjih. Taka tekmovanja, kjer tekmujejo mladi strokovnjaki, imajo ne le obsežen informativni značaj, ampak tudi značaj prestižnosti. Prav slednje pa ima pozitiven učinek na ugled poklicev kot tudi na ugled samega poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

z-library Z-Library project

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje