Usmeritve in priporočila za šolsko leto 2021/22

V šolskem letu 2021/22 je naš skupni cilj, da se pouk odvija v šolskih klopeh, k čemur lahko z odgovornim odnosom do zdravja prispeva vsak posameznik.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (z dne 14.9.2021)

Sklep o izvajanju VIZ po modelu B (z dne 31.8.2021)

Sklep o izvajanju VIZ na daljavo (z dne 30.8.2021)

 

ZAKLJUČNI IZPIT

Priporočila za izvedbo zaključnega izpita 2021 (4. 5. 2021):

CPI je v sodelovanju s šolami pripravil navodila in priporočila za prilagoditev izvedbe zaključnega izpita iz izdelka oziroma storitve in zagovora za tri izobraževalne programe:

· Bolničar negovalec

· Frizer

· Gastronomske in hotelirske storitve

POKLICNA MATURA – ČETRTI PREDMET

Priporočilo za izvedbo  izpita iz četrtega predmeta poklicne mature (4. 5. 2021)

V uradnem listu št. 30/2021 je objavljen Sklep o prilagoditvah splošne in poklicne mature v šolskem letu 2020/2021 z dne 8.3.2021, v katerem so v 3., 6., 7. in 13. členu določene prilagoditve za drugi predmet poklicne mature.

Okrožnici v zvezi z izvedbo mature v šolskem letu 2020/2021, je Direktorat za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih podal dodatna pojasnila o prilagoditvah mature 2021.


Sklep o določitvi izpolnjevanja obveznosti na področju PUD za dijake in vajence ter PI za študente VSI v šolskem/študijskem letu 2020/21

Sklep o ocenjevanju znanja pri strokovnih modulih in določitvi končne ocene v vajeniški obliki izobraževanja v šolskem letu 2020/21


Pogovor o stanju na področju praktičnega izobraževanja, Val 202, 3.2.2021
Dijakom poklicnih in strokovnih šol, ki sestavljajo dve tretjini vseh srednješolcev, grozi, da bodo ostali brez praktičnega izobraževanja v tolikšni meri, da bo vprašljiva njihova poklicna usposobljenost. Mnogi izmed njih, še posebej v programih nižjega poklicnega izobraževanja, nimajo pogojev za učenje na daljavo, med njimi pa je velik delež dijakov s posebnimi potrebami. Kako se spopasti s posledicami, pojasnjuje Janez Damjan, direktor Centra RS za poklicno izobraževanje

Zahtevamo srednjo šolo, Radio Študent, 4.2.2021
Oddaja opisuje trenutno situacijo v celotnem šolstvu, posnetek pa je izsek iz pogovora o srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju z direktorjem CPI, mag. Janezom Damjanom, dr. Danijelo Makovec in Borsiom Klančnikom.

Praktični pouk v poklicno strokovnih šolah, Val202, 20.1.2021
Dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo, o izzivih šolstva v času šolanja na daljavo in o praktičnem pouku v poklicno strokovnih šolah

Odpreti šole čim prej, Radio Prvi, 7.1.2021
Dr. Danijela Makovec Radovan, predsednica zveze društev pedagoških delavcev: Močno so prikrajšani tisti iz poklicnega izobraževanja, kjer je potrebno veliko praktičnega dela, na primer bodoči cvetličarji, mehaniki, kuharji.


Vodniki za pripravo izobraževalnih videov 
V okviru projekta Prenova poklicnega izobraževanja 2016-2021 so nastali vodniki za pripravo izobraževalnih videov, ki jih je pripravil Simon Grižonič. Za vse, ki želijo izobraževanje dopolniti z avdiovizualnimi vsebinami ali k pripravi teh vsebin pritegniti tudi svoje dijake.

CPI je v sodelovanju s strokovnjaki Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Oddelek za pedagogiko in andragogiko) pripravil Smernice za izvajanje poklicnega in strokovnega izobraževanja v kombinirani obliki. V njih boste med drugim našli odgovore na vprašanja, kako načrtovati in organizirati kombinirano obliko izobraževanja na ravni vodstva, za posamezen letnik in programsko enoto.

Konkretnejše načine izvajanja izobraževanja v kombinirani obliki ter spletna orodja in okolja za izvajanje izobraževanja na daljavo, ter samo načrtovanje izvajanja izobraževanja v kombinirani obliki so bili predstavljeni na posebnih usposabljanjih. Priporočamo vam ogled posnetkov usposabljanj in pripravljenih gradiv:

Nepogrešljiv pripomoček za izvajanje kombiniranega izobraževanja in izobraževanja na daljavo so različna spletna orodja. Za vas smo povezave do teh orodij zbrali na enem mestu.


Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje