Skupnost strojnih šol in CPI sta v sodelovanju s šolami izpeljala 2. državno tekmovanje iz projekcij in kotiranja - PIKO 2015

 • Logotip tekmovanja PIKO (projekcije in kotiranje)
17. april 2015

Na tekmovanju so sodelovali dijaki srednjih šol tehniške usmeritve, ki se izobražujejo po programih SPI, SSI in PTI, in sicer na področjih strojništva, mehatronike, elektrotehnike, lesarstva, gradbeništva in dijaki tehniške gimnazije.

Tekmovanje je potekalo na dveh ravneh, in sicer na šolski ravni ter državni ravni. Cilji tekmovanja so predvsem širjenje, poglabljanje in nadgrajevanje znanja iz tehniškega komuniciranja, vključno s povezovanjem TKO z drugimi znanji, popularizacija tehnike ter spodbujanje mladih k razmišljanju, usmerjenemu v prakso, odločanju in boljši predstavljivosti v tehniki.

Organizacijski odbor v sestavi: Erika Broz Žižek, Marija Šibanc, Marjan Pograjc, Andrej Jakobčič in Boris Podgrajšek je s predstavniki Skupnosti strojnih šol, CPI in gostujoče šole državnega tekmovanja usklajeno sodeloval pri načrtovanju organizacije tekmovanja, pripravi tekmovalnih nalog in izvedbi tekmovanja.

V skladu z razpisom so 26. marca 2015 na 24-ih tehniških šolah po Sloveniji potekala šolska tekmovanja PIKO, ki se jih je udeležilo 531 dijakov, sodelovalo je 30 mentorjev. Na vseh šolah so imenovali šolske tekmovalne komisije, ki so bdele nad potekom šolskega tekmovanja, zagotovile ocenjevanje in posredovanje rezultatov. Za dosežke na šolskem tekmovanju bo podeljenih 162  bronastih priznanj izbranim dijakom, ki so dosegli zadovoljivo mesto oziroma število točk.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 63 najboljših dijakov iz vseh prijavljenih srednjih šol, ki so izvedle šolsko predtekmovanje. Državno tekmovanje PIKO smo organizirali v petek, 10. aprila 2015, na Ravnah na Koroškem. Gostila ga je Srednja šola Ravne, tekmovalce pa je nagovoril tudi župan občine Ravne na Koroškem.

PIKO 2015

Na sliki so najboljši dijaki s svojimi mentorji (od leve proti desni): mentor Ivo Šteblaj in tretjeuvrščeni Jakob Mrvar iz ŠC Novo mesto, Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, mentor Boris Podgrajšek in prvouvrščeni Timotej Skaza iz ŠC Slovenske Konjice-Zreče, Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, ter drugouvrščeni Jernej Lisec in mentor Marjan Pograjc iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje.

Po tekmovanju so člani odbora tekmovanja in mentorji, ki so bili organizirani v ocenjevalne pare, ocenili rešene naloge. Predsednica Erika Broz Žižek je na zaključni slovesnosti razglasila neuradne rezultate. Ravnateljica Srednje šole Ravne, Ivanka Stopar, je skupaj s predsednico odbora in predstavnico CPI podelila praktične nagrade (komplete orodja Unior) najboljšim trem dijakom.

Nagrade so prejeli: za 1. mesto Timotej Skaza iz ŠC Slovenske Konjice-Zreče, Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, za doseženih 92 točk, za 2. mesto Jernej Lisec iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje, za doseženih 75 točk in za 3. mesto Jakob Mrvar iz ŠC Novo mesto, Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, za doseženih 74 točk.

Vsem tekmovalcem smo čestitali in podelili praktične nagrade, enako smo se zahvalili tudi vsem mentorjem, odboru PIKO in sodelujočim predstavnikom gostujoče šole.


Za dosežke na državnem tekmovanju iz projekcij in kotiranja PIKO 2015 bodo dijaki, ki so dosegli ustrezno število točk, prejeli zlata ali srebrna priznanja:

 • 14 dobitnikov ZLATIH priznanj: Timotej Skaza in Boštjan Hrovat, oba ŠC Slovenske Konjice-Zreče, SPSŠ Zreče; Jernej Lisec in Andraž Klančišar, oba Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje; Jakob Mrvar, ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija; Matjaž Škafar, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Luka Brajnik in Tilen Horvat, oba STŠ Koper; Aleš Furlan, TŠC Nova Gorica; Jure Kvas in Blaž Oblonšek, oba TŠC Maribor, Srednja strojna šola; Luka Repše, ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola; Andraž Rupnik, GJV Idrija ter Jernej Žarn, ŠC Krško-Sevnica, SPSŠ Krško.
 • 24 dobitnikov SREBRNIH priznanj: Peter Tušar, Peter Jesenko in Jakob Tušar, vsi GJV Idrija; Dominik Bevčič in Filip Jakob Grželj, oba TŠC Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola; Marko Sagmeister, Rok Maher, Luka Gril in Žiga Štumfl, vsi ŠC Ravne na Koroškem, SŠ Ravne; Jernej Jurhar in Kristjan Šmelc, oba Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Anton Cvelbar, ŠC Novo mesto, Srednja gradbena in lesarska šola; David Rožman in Jan Gale, oba ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Krško; Jan Starina in Primož Kastelic, oba ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola; Tomaž Verbič, STŠ Koper; Aljaž Skornšek, Klemen Plahuta, Urban Ocepek in Žiga Mežnar, vsi ŠC Velenje, Strojna šola; Rok Vidergar, ŠC Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola; Peter Pflege, ŠC Krško-Sevnica, SPSŠ Krško ter Grega Ržen, ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo.

Dijaki, ki so se na šolskem tekmovanju z zadostnim številom točk uvrstili na državno tekmovanje PIKO 2014, prejmejo tudi bronasta priznanja. Vsem dijakom čestitamo za dosežke in priznanja.

Zahvala gre vsem sodelujočim: mentorjem, ki so navdušili dijake za tekmovanje, šolskim tekmovalnim komisijam za izpeljavo šolskih tekmovanj, članom odbora PIKO, še posebej predsednici odbora Eriki Broz Žižek in svetovalki področja Mariji Šibanc, predsedniku Skupnosti strojnih šol Martinu Pivku in ravnateljici gostujoče šole Ivanki Stopar za prispevke pri organizaciji državnega tekmovanja, zagotovitvi izvedbe in nagrad, hkrati zahvala tudi podjetju Unior Zreče za donatorstvo ter Šolskemu centru Ravne na Koroškem, Srednji šoli Ravne, za izkazano gostoljubje.

Za organizacijski odbor tekmovanja

Marija Šibanc,
svetovalka za strojništvo, CPI in
članica Organizacijskega odbora PIKO

z-library Z-Library project. Free ebooks Library z-lib project

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje