Novi NPK-ji

8. december 2021

Podajamo pet najnovejših nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) za katere so bili v letu 2021 izpolnjeni vsi pogoji za pridobitev NPK certifikata, kar pomeni, da so že izbrane organizacije, ki omogočajo svetovanje in pridobitev NPK ter imenovani člani komisij za preverjanje in potrjevanje NPK.

 1. Apiterapevt/apiterapevtka
 2. Medkulturni mediator/medkulturna mediatorka
 3. Skupnostni tolmač za albanski jezik/skupnostna tolmačka za albanski jezik
 4. Negovalec/negovalka dreves na višini
 5. Aromaterapevt/aromaterapevtka

Komu so namenjeni novi NPK-ji?

 1. Apiterapevt/apiterapevtka je NPK, ki kandidatom omogoča pridobitev certifikata na podlagi že pridobljenih delovnih izkušenj s področja uporabe čebeljih pridelkov oziroma pripravkov iz njih za namen krepitve imunskega sistema, preprečevanja, lajšanja ali zdravljenja zdravstvenih težav pri ljudeh. Apiterapevt/apiterapevtka lahko pri strankah izvaja masažo z medom, jim omogoča sproščanje s čebeljim zrakom iz panja ali pa jim svetuje glede uporabe čebeljih pridelkov oziroma pripravkov iz njih.
 2. Medkulturni mediator/medkulturna mediatorka je poklic, ki predstavlja most med slovensko kulturo in kulturo države izvora priseljencev. Nacionalna poklicna kvalifikacija za omenjeni poklic je namenjena vsakemu, ki želi doprinesti k uspešnejši integraciji migrantov/priseljencev v slovensko družbo. NPK Medkulturni mediator/medkulturna mediatorka lahko pridobi vsak, ki pozna slovenski jezik in kulturo, kakor tudi kulturo migrantov/priseljencev ter ima že pridobljene nekatere izkušnje s področja (med)kulturnega posedovanja.
 3. Skupnostni tolmač/skupnostna tolmačka za albanski jezik je velik doprinos za posameznike, ki obvladajo tako albanski kot slovenski jezik in bi svoje znanje jezikov želeli uporabljati predvsem za pomoč pri integraciji albansko govorečih priseljencev/migrantov v slovensko družbo. Skupnostni tolmač/skupnostna tolmačka izkazuje razvite jezikovne kompetence, ima že pridobljene izkušnje s področja tolmačenja in je usposobljen/a, da pri pogovoru zavzema nepristranski položaj.
 4. Nacionalno poklicno kvalifikacijo Negovalec/negovalka dreves na višini pridobi nekdo, ki ima izkušnje z izvajanjem arborističnih del na drevesu. Načeloma gre za drevesa v urbanem okolju. S svojimi posegi običajno izvaja nego drevesa na višini po navodilih arborista svetovalca, in sicer z namenom ohranjanja drevesa v dobrem zdravstvenem stanju ter z namenom omogočanja varnega gibanja ljudi v njegovi okolici. Negovalec/negovalka dreves na višini lahko izvede tudi posek drevesa.
 5. Z nacionalno poklicno kvalifikacijo Aromaterapevt/aromaterapevtka smo tudi v Sloveniji omogočili osebam, ki imajo znanje na tem področju, da si pridobijo javno veljavno listino – certifikat NPK, s katerim lahko izkazujejo svojo usposobljenost na področju aromaterapije.. V Sloveniji zanimanje za eterična olja že vrsto let bliskovito narašča, z uveljavitvijo NPK pa se bo dobra praksa aromaterapije še naprej razvijala in uveljavljala kakovostnejše pristope.

Več si lahko preberete na: https://npk.si/katalogi/

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje