In Memoriam, Vladimir Tkalec, direktor CPI 1995-2005

29. julij 2021

Po kratki in neizprosni bolezni se je poslovil Vladimir Tkalec, prvi direktor Centra RS za poklicno izobraževanje (CPI). Vodil ga je od njegove ustanovitve, leta 1995, do leta 2005.

Njegovo kariero je zaznamoval prodoren in konstitutiven duh, oral je ledino v mnogih pomembnih ustanovah: po delu prvega glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja znanost in kulture, (SVIZ), ki ga je opravljal od njegove ustanovitve leta 1990, je nastopil mesto direktorja novoustanovljenega Centra RS za poklicno izobraževanje (CPI). Po odhodu iz CPI je leta 2006 prevzel mesto generalnega sekretarja na Konfederaciji sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki jo je pomagal ustanoviti in kjer je delal do upokojitve.

V času njegovega delovanja na CPI je z ekipo sodelavcev opravil veliko pionirskega dela. Delo so že v prvih letih zaznamovale aktivnosti na mednarodnem področju (projekti Phare 1996–1998, Phare MOCCA 1998–2000), v letih 1998–2000 sta bila na CPI postavljena Nacionalni observatorij (sedaj nacionalna točka ReferNet) in Nacionalna koordinacijska enota programa Leonardo da Vinci (pozneje Služba za programe EU, sedanji CMEPIUS). Med 1996 in1998 so bila izdelana prva Izhodišča za pripravo izobraževalnih programov, uvedeni mojstrski in delovodski izpiti, višje strokovne šole in poklicni tečaji. V obdobju 1998-2000 je bil razvit certifikatni sistem in vpeljano preverjanje kakovosti v poklicnem in strokovnem izobraževanju. Pomembna prelomnica je bilo tudi leto 2000, ko je bil sprejet Zakon o poklicnih kvalifikacijah, kot podlaga za sistematično pripravo nacionalnih poklicnih standardov in certificiranje nacionalnih poklicnih kvalifikacij. Leta 2001 pa so nova znanja, izkušnje in razmisleki dobili obliko v novih Izhodiščih za pripravo izobraževalnih programov, na osnovi katerih je potekala prenova vseh izobraževalnih programov poklicnega in strokovnega izobraževanja v naslednjem desetletju.

Vladimir Tkalec je bil neposreden, iskren, ljudski. Težave in izzive je naslavljal pogumno in brez dlake na jeziku. Kot direktor je užival podporo zaposlenih, tudi ob njegovem odhodu leta 2005.

S spoštovanjem in hvaležnostjo se ga bomo spominjali.

 

 

 

 

Vladimir Tkalec na slavnostnem sprejemu princa Charlesa, namenjenem krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Veliko Britanijo (Brdo pri Kranju, 1998).

 

 

 

 

 

Vladimir Tkalec in Zdenko Medveš, ki sta v 90-ih sodelovala pri postavitvi sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja in izpeljavi koncepta poklicne mature (20-obletnica CPI, 2015).

 

 

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje