6. državno tekmovanje Projekcije in kotiranje 2019

 • Logotip tekmovanja PIKO (projekcije in kotiranje)
7. maj 2019

Skupnost strojnih šol in Center RS za poklicno izobraževanje sta v sodelovanju s šolami izpeljala šesto državno tekmovanje iz risanja projekcij in kotiranja – PIKO 2019. Na tekmovanju so sodelovali dijaki srednjih šol tehniške usmeritve, ki se izobražujejo po programih SPI, SSI in PTI, in sicer na področjih strojništva, mehatronike, lesarstva, gradbeništva in dijaki tehniške gimnazije.

Tekmovanje je potekalo na dveh ravneh, in sicer na šolski ravni ter državni ravni. Cilji tekmovanja iz projekcij in kotiranja so predvsem širjenje, poglabljanje in nadgrajevanje znanja iz tehniškega komuniciranja, vključno s povezovanjem tehniškega komuniciranja z drugimi znanji, popularizacija tehnike ter spodbujanje mladih k razmišljanju, usmerjenemu v prakso, odločanju in boljši predstavljivosti v tehniki.

Državna tekmovalna komisija (DTK PIKO) v sestavi: Erika Broz Žižek, Marija Šibanc, Marjan Pograjc, Andrej Jakobčič in Boris Podgrajšek je s predstavniki Skupnosti strojnih šol, CPI in gostujoče šole državnega tekmovanja usklajeno sodelovala pri načrtovanju organizacije tekmovanja, pripravi tekmovalnih nalog in izvedbi tekmovanja.

V skladu z razpisom so 20. marca 2019 na 24-ih tehniških šolah po Sloveniji potekala šolska tekmovanja PIKO, ki se jih je udeležilo več kot 500 dijakov, sodelovalo je 39 mentorjev. Na vseh šolah so imenovali šolske tekmovalne komisije, ki so bdele nad potekom šolskega tekmovanja, zagotovile ocenjevanje in posredovanje rezultatov. Za dosežke na šolskem tekmovanju bo podeljenih 154 bronastih priznanj izbranim dijakom, ki so dosegli zadovoljivo mesto oziroma število točk.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 49 najboljših dijakov iz vseh prijavljenih srednjih šol, ki so izvedle šolsko predtekmovanje. Državno tekmovanje PIKO smo organizirali v sredo, 24. aprila 2019, gostil ga je Šolski center Postojna.

Najboljši dijaki in njihovi mentorji

Na sliki so najboljši dijaki in njihovi mentorji (od leve proti desni): mentor Marko Prošek in tretjeuvrščeni Dominik Božič, oba iz ŠC Ljubljana, Srednje strojne in kemijske šole, prvouvrščeni Tilen Verderber in mentorica Nadja Kapš, oba iz ŠC Novo mesto, Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole ter drugouvrščeni Jure Barbo inmentor Andrej Jakobčič, oba iz ŠC Novo mesto, Srednje strojne šole.

Po tekmovanju so člani državne tekmovalne komisije in mentorji, ki so bili organizirani v ocenjevalne pare, ocenili rešene naloge. Tekmovalci in nadzorni učitelji so se v spremstvu učiteljev iz ŠC Postojna pod skrbnim nadzorom Antona Drobniča med tem časom odpeljali v Pivko, kjer so si ogledali Park vojaške zgodovine.

Na zaključni slovesnosti je predsednica Erika Broz Žižek razglasila neuradne rezultate. Helena Posega Dolenc, ravnateljica ŠC Postojna, in Marija Šibanc, predstavnica Centra RS za poklicno izobraževanje, sta podelili simbolične praktične nagrade najboljšim dijakom, najboljši trije so prejeli tudi komplete orodja Unior.

Nagrade za najboljše dosežke so prejeli: za 1. mesto Tilen Verderber iz ŠC Novo mesto, Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole, za doseženih 76 točk, za 2. mesto Jure Barbo, izŠC Novo mesto, Srednje strojne šole, za doseženih 69 točk in za 3. mesto Dominik Božič, iz ŠC Ljubljana, Srednje strojne in kemijske šole, za doseženih 67 točk.

Vsem tekmovalcem smo čestitali in podelili praktične nagrade, enako smo se zahvalili tudi vsem mentorjem, državni tekmovalni komisiji PIKO in sodelujočim predstavnikom gostujoče šole.


Za dosežke na državnem tekmovanju iz projekcij in kotiranja PIKO 2019 bodo dijaki, ki so dosegli ustrezno število točk, prejeli zlata ali srebrna priznanja:

 • 13 dobitnikov ZLATIH priznanj:  Tilen Verderber, ŠC Novo mesto, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola; Jure Barbo in Blaž Habinc, oba ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola; Dominik Božič in Luka Žitko, oba ŠC Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola; Aleks Furlan, Srednja tehniška šola Koper; Tomaž Grajfoner, ŠC Ptuj, Strojna šola; Sara Colarič, Matic Ančimer in Gašper Buršič, vsi ŠC Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola Krško; Ožbej Plos, ŠC Postojna, Srednja šola Postojna; Matic Smogavec, TŠC Maribor, Srednja strojna šola ter Rok Štrovs, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje;
 • 22 dobitnikov SREBRNIH priznanj:  Žiga Črešnik in Gregor Gašper, oba ŠC Ravne na Koroškem, SŠ Ravne; Miha Šeruga in Saša Banfi,  obaSrednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Žak Boltavzer, Tehniški šolski center Maribor, Srednja strojna šola; Tilen Šketa in Jan Šketa, oba ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije; Timotej Ambrožič, Srednja šola Jesenice; Martin Sešlar, ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Krško; Jure Kramberger, ŠC Ptuj, Strojna šola; Andraž Kerin, ŠC Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola Krško; Tilen Valenčič in Jakob Kebe, oba ŠC Postojna, Srednja šola Postojna; Anže Geržej, ŠC Nova Gorica, Strojna, prometna in lesarska šola; Tadej Mlinar in Tadej Gnezda, oba Gimnazija Jurija Vege Idrija, Strojna šola; Matej Habjan, ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; Anže Novinec,  ŠC Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola; Matej Ingolič, Lesarska šola Maribor; Vito Houbar, Dvojezična srednja šola Lendava; Jurij Bastarda, ŠC Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola ter Miha Kolar, ŠC Slovenske Konjice-Zreče, Srednja poklicna in strokovna šola Zreče.

Dijaki, ki so se na šolskem tekmovanju z zadostnim številom točk uvrstili na državno tekmovanje PIKO 2019, prejmejo vsi bronasta priznanja.

Vsem dijakom čestitamo za dosežke in priznanja.

Zahvala gre vsem sodelujočim: mentorjem, ki so navdušili dijake za tekmovanje, šolskim tekmovalnim komisijam za izpeljavo šolskih tekmovanj, članom DTK PIKO, še posebej predsednici odbora Eriki Broz Žižek, in Šolskemu centru Postojna za izkazano gostoljubje.

Ljubljana, 29. 4. 2019

Za organizacijski odbor tekmovanja
Marija Šibanc,
svetovalka za strojništvo, CPI in
članica Državne tekmovalne komisije PIKO

z-library Z-Library project. Free ebooks Library z-lib project

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje