4. državno tekmovanje Projekcije in kotiranje (PIKO) 2017

 • Logotip tekmovanja PIKO (projekcije in kotiranje)
8. junij 2017

Skupnost strojnih šol in Center RS za poklicno izobraževanje sta v sodelovanju s šolami izpeljala četrto državno tekmovanje iz projekcij in kotiranja – PIKO 2017. Na tekmovanju so sodelovali dijaki srednjih šol tehniške usmeritve, ki se izobražujejo po programih SPI, SSI in PTI, in sicer na področjih strojništva, mehatronike, elektrotehnike, lesarstva, gradbeništva in dijaki tehniške gimnazije.

Tekmovanje je potekalo na dveh ravneh, in sicer na šolski ravni ter državni ravni. Cilji tekmovanja so predvsem širjenje, poglabljanje in nadgrajevanje znanja iz tehniškega komuniciranja, vključno s povezovanjem tehniškega komuniciranja z drugimi znanji, popularizacija tehnike ter spodbujanje mladih k razmišljanju, usmerjenemu v prakso, odločanju in boljši predstavljivosti v tehniki.

Državna tekmovalna komisija v sestavi: Erika Broz Žižek, Marija Šibanc, Marjan Pograjc, Andrej Jakobčič in Boris Podgrajšek je s predstavniki Skupnosti strojnih šol, CPI in gostujoče šole državnega tekmovanja usklajeno sodelovala pri načrtovanju organizacije tekmovanja, pripravi tekmovalnih nalog in izvedbi tekmovanja.

V skladu z razpisom so 22. marca 2017 na 25-ih tehniških šolah po Sloveniji potekala šolska tekmovanja PIKO, ki se jih je udeležilo 622 dijakov, sodelovalo je 74 mentorjev. Na vseh šolah so imenovali šolske tekmovalne komisije, ki so bdele nad potekom šolskega tekmovanja, zagotovile ocenjevanje in posredovanje rezultatov. Za dosežke na šolskem tekmovanju bo podeljenih 158 bronastih priznanj izbranim dijakom, ki so dosegli zadovoljivo mesto oziroma število točk.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 48 najboljših dijakov iz vseh prijavljenih srednjih šol, ki so izvedle šolsko predtekmovanje. Državno tekmovanje PIKO smo organizirali v sredo, 19. aprila 2017, v Krškem. Gostil ga je Šolski center Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola Krško, tekmovalce pa je nagovorila tudi podžupanja občine Krško.

PIKO 2017

Na sliki so najboljši dijaki z mentorji in predstavnikoma organizatorja (od leve proti desni): predsednik skupnosti strojnih šol Martin Pivk, mentorica Damjana Pregeljc in drugouvrščeni Aleks Furlan, oba iz Srednje tehniške šole Koper, prvouvrščeni Tilen Pogačnik iz ŠC Škofja Loka, Šole za strojništvo, mentor Danijel Mislej in tretjeuvrščeni Matija Stražišar, oba iz ŠC Postojna ter Jože Pavlovič, ravnatelj šole gostiteljice, Srednje poklicne in strokovne šole Krško.

Po tekmovanju so člani državne tekmovalne komisije in mentorji, ki so bili organizirani v ocenjevalne pare, ocenili rešene naloge. Tekmovalci in nadzorni učitelji so si v tem času ogledali interaktivni multimedijski center Svet energije – GEN energija.

Na zaključni slovesnosti je predsednica Erika Broz Žižek razglasila neuradne rezultate. Martin Pivk, predsednik Skupnosti strojnih šol in Jože Pavlovič, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Krško, sta podelila praktične nagrade (komplete orodja Unior) najboljšim trem dijakom.

Nagrade za najboljše dosežke so prejeli: za 1. mesto Tilen Pogačnik iz ŠC Škofja Loka, Srednje šole za strojništvo, za doseženih 88 točk, za 2. mesto Aleks Furlan iz Srednje tehniške šole Koper, za doseženih 84 točk in za 3. mesto Matija Stražišar iz ŠC Postojna, za doseženih 82 točk.

Vsem tekmovalcem smo čestitali in podelili praktične nagrade, enako smo se zahvalili tudi vsem mentorjem, državni tekmovalni komisiji PIKO in sodelujočim predstavnikom gostujoče šole.


Za dosežke na državnem tekmovanju iz projekcij in kotiranja PIKO 2017 bodo dijaki, ki so dosegli ustrezno število točk, prejeli zlata ali srebrna priznanja:

 • 14 dobitnikov ZLATIH priznanj: Tilen Pogačnik, Grega Ržen in Matej Habjan, vsi ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; Aleks Furlan, Srednja tehniška šola Koper; Matija Stražišar in Ožbej Plos, oba ŠC Postojna, Srednja šola Postojna; Sandi Sukič, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Klemen Zupančič in Matjaž Zupančič, oba ŠC Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola Krško; Lovro Arh, ŠC Novo mesto,  Srednja gradbena in lesarska šola; Žan Besednjak, ŠC Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola; Matej Strniša, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Žiga Mežnar, ŠC Velenje, Strojna šola ter Franci Obid, ŠC Nova Gorica, Strojna, prometna in lesarska šola;
 • 28 dobitnikov SREBRNIH priznanj: Matjaž Kavčič, Peter Jesenko in Matej Klemenc, vsi Gimnazija Jurije Vege Idrija, Strojna šola; Tomaž Tomšič in Luka Repše, oba ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola; Urban Selič, ŠC Celje, SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije; Domen Peklar, ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Krško, Boštjan Hrovat in David Volšak, oba ŠC Slovenske Konjice-Zreče, Srednja poklicna in strokovna šola Zreče; Luka Žitko, Nejc Koželj in Maj Burger, vsi ŠC Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola; Ožbej Hovnik, ŠC Ravne na Koroškem, SŠ Ravne; Matic Dolinšek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje; Luka Mešič, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Iztok Kodelja, ŠC Nova Gorica, Strojna, prometna in lesarska šola; Christian Janjac, Peter Hrastar in Aljaž Pirnar, vsi ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Tilen Vizler in Aljaž Kerin, oba ŠC Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola Krško; Metod Cvetko, Lesarska šola Maribor, Tilen Viljem Pintarič, Srednja šola Črnomelj; Luka Hosta, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad, Ljubljana; Jani Peršič, ŠC Novo mesto, Srednja gradbena lesarska in vzgojiteljska šola; Etjan Kiralj, Dvojezična srednja šola Lendava; Matjaž Abram, Srednja šola Jesenice ter Aljaž Skornšek, ŠC Velenje, Strojna šola.

Dijaki, ki so se na šolskem tekmovanju z zadostnim številom točk uvrstili na državno tekmovanje PIKO 2017, prejmejo vsi bronasta priznanja.

Vsem dijakom čestitamo za dosežke in priznanja.

Zahvala gre vsem sodelujočim: mentorjem, ki so navdušili dijake za tekmovanje, šolskim tekmovalnim komisijam za izpeljavo šolskih tekmovanj, članom DTK PIKO, še posebej predsednici odbora Eriki Broz Žižek, in Srednji šoli Krško za izkazano gostoljubje.

Ljubljana, 6. 6. 2017

Za organizacijski odbor tekmovanja

Marija Šibanc,
svetovalka za strojništvo, CPI in
članica Državne tekmovalne komisije PIKO

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje